Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017


Love and run story.


H love and run story του φίλου μου, Χρήστου Βάσσου! Είναι για μένα πολύ ιδιαίτερη η σημερινή Love and run ιστορία  γιατί εκτός από δρομικός φίλος ο Χρήστος είναι και προσωπικός μας φίλος. Ο Χρήστος ήταν, είναι και θα είναι αθλητής και δρομέας γιατί είναι γραμμένο στο dna του, γεννήθηκε αθλητής! Υπηρετεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας, είναι στοργικός πατέρας ενός πανέμορφου και γλυκύτατου αγοριού του Μιχάλη(αδυναμία μου) και ευτυχισμένος σύζυγος της υπέροχης Δέσποινας, η οποία είναι αγαπημένη μου φίλη. Είναι άνθρωπος με αξίες και ιδανικά, ο οποίος με σεβασμό κι αγάπη τρέχει τα βουνά και απολαμβάνει τη φύση. Πρωταθλητής στίβου με διεθνείς διακρίσεις ο Χρήστος συνεχίζει να μας εντυπωσιάζει με τους τερματισμούς του στους αγώνες δρόμου και βουνού!


Μία φορά αθλητής, πάντα αθλητής; Πώς ξεκίνησες τον αθλητισμό και ακολουθήσεις τον πρωταθλητισμό;


Στην ηλικία των 10 ετών με επέλεξαν, ανάμεσα σε συμμαθητές μου, προπονητές από την Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής Δράμας, γιατί διέκριναν σε μένα ένα φυσικό ταλέντο στην ταχύτητα και στα άλματα. Ξεκίνησα λοιπόν δειλά - δειλά τις προπονήσεις σε συχνότητα 3 φορές την εβδομάδα. Η οικογένεια μου μετά από παρότρυνση των γυμναστών που μας προπονούσαν στον θεσμό αυτό, προσέγγισαν και πρότειναν στον κ. Σδρόλα να γίνει ο προσωπικός μου προπονητής. Μέσα στον πρώτο χρόνο ήρθαν και οι πρώτες μου διακρίσεις σε αγωνίσματα ταχύτητας. Ο πρωταθλητισμός ήρθε ως φυσικό επακόλουθο της πορείας μου ως αθλητής. Οι μεγαλύτερες μου διακρίσεις στην σταδιοδρομία μου ήταν η κατάκτηση της 2ης θέσης με την εθνική ομάδα στα 4×100m στο παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Σαγκάη της Κίνας, όπου στην ίδια διοργάνωση κατέκτησα και την 5η θέση στο αγώνισμα των 200m, σε ηλικία 17 ετών.
Το 2010 και σε ηλικία 29 ετών αποφάσισα να αφήσω τον πρωταθλητισμό. Όχι όμως και τον αθλητισμό. Ως αθλητής δρόμων συνέχισα να κάνω αυτό που ήξερα πολύ καλά (να τρέχω) αλλάζοντας τα μέτρα των αποστάσεων. Οπότε κατ’ εμέ το ρητό ¨μια φορά αθλητής, πάντα αθλητής¨ ισχύει. Ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής.
 Κατέκτησες διακρίσεις και σημαντικά μετάλλια, πώς αισθάνεσαι τώρα βλέποντας την στιβική σου διαδρομή, πραγματοποίησε τα όνειρα σου ή σου έμειναν απωθημένα;

 Όντως στην αθλητική μου σταδιοδρομία οι διακρίσεις και τα μετάλλια ήταν πολλά. Κοιτώντας πίσω μου, τα συναισθήματα ποικίλουν, χαρές, λύπες, νεύρα και πολλές απογοητεύσεις που μου δίνανε το κίνητρο για περισσότερη δουλειά. Θεωρώ ότι είμαι ευχαριστημένος από την πορεία μου αυτή, με μοναδικό απωθημένο τη συμμετοχή μου σε μια Ολυμπιάδα.


Πώς ανακάλυψες την νέα σου μεγάλη αγάπη το τρέξιμο; Έχεις το ίδιο πάθος με τον αθλητισμό ακόμη;

Όταν αποφάσισα να σταματήσω τον πρωταθλητισμό υπήρχε ένα χρονικό διάστημα του ενός έτους που ένοιωσα την ανάγκη να αποσυρθώ και να ξεκουραστώ από κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα. Η φλόγα της άθλησης, όμως, δεν έσβησε μέσα μου και με την παρότρυνση της συζύγου μου και ενός φιλικού μας ζευγαριού, ξεκίνησα πάλι να τρέχω. Το πάθος μου για τον αθλητισμό παραμένει σταθερό με τη διαφορά ότι τώρα τρέχω για ευχαρίστηση και όχι για διακρίσεις.Πατέρας, σύζυγος, αστυνομικός και δρομέας,δύσκολα συνδυάζονται όλα; Υπάρχει υποστήριξη και κατανόηση από την οικογένεια σου, τί έχεις να τους πεις;

 Όλα στην ζωή μπορούν να συνδυαστούν με πρόγραμμα. Φροντίζω και διευθετώ τις οικογενειακές και επαγγελματικές μου υποχρεώσεις και προπονούμε σε χρόνο που κρατάω για τον εαυτό μου. Έχω την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση από την οικογένεια μου γιατί θεωρεί ότι ο αθλητισμός είναι αυτό που με ορίζει ως άνθρωπο και προσωπικότητα. Εξάλλου, η συμμετοχή μου στους αγώνες, μας προσφέρει όμορφες οικογενειακές στιγμές. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένειά μου και ότι τους αγαπώ πολύ.Η πιο δύσκολη κι η πιο όμορφη στιγμή σου σε αγώνα; Ποιος είναι ο αγαπημένος σου αγώνας; 

Η πιο δύσκολη στιγμή μου σε αγώνα ήταν όταν συμμετείχα στο Παγγαίο trail το 2016 η έναρξη της βροχόπτωσης. Ήμουν προετοιμασμένος να αγωνιστώ υπό άλλες συνθήκες και η βροχή δυσχέραινε την προσπάθειά μου, με αποτέλεσμα μια οδυνηρή πτώση. 
Η πιο όμορφη στιγμή κάθε αγώνα είναι όταν κατά τον τερματισμό μου αντικρίζω τα πρόσωπα της οικογένειάς μου να με περιμένουν με μια ζεστή αγκαλιά.
Παρότι αντιμετώπισα πολλά προβλήματα το Παγγαίο trail είναι ο αγώνας που με κέρδισε μέχρι τώρα.


 Στις 21 Μαΐου στην ιδιαίτερη πατρίδα σου, την Αδριανή Δράμας, θα πάρεις μέρος στο 1ο Drama wine trail. Μπορείς να μας τον περιγράψεις; Πώς αισθάνεσαι που για πρώτη φορά θα γνωρίσουν και θα τρέξουν δρομείς το αγαπημένο σου μέρος;

Το Drama Wine trail είναι στα αλήθεια μια πολύ ωραία και πρωτότυπη ιδέα και μια μοναδική διαδρομή, αφού οι αθλητές που θα συμμετέχουν θα περάσουν μέσα από τους αμπελώνες και τα κελάρια των τοπικών οινοποιείων. Είναι μια διαδρομή με μέτριο βαθμό δυσκολίας σε συνδυασμό χωμάτινου και ασφάλτινου τερέν, με 2-3 ανηφορικά σημεία που αποτελούν και το κλειδί του αγώνα, με ξεκούραστα μονοπάτια και φανταστικά ανοιξιάτικα τοπία. 

Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για αυτήν τη διοργάνωση και σίγουρος, επίσης, πως αθλητές και παρευρισκόμενοι θα ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία. Η Αδριανή είναι ξακουστή για τα εκλεκτά κρασιά που παράγει και θα ανοίξει τις πόρτες της για να γνωρίσει ο κόσμος τις ομορφιές και τα προϊόντα της. Νιώθω αρκετά συγκινημένος μπορώ να πω, γιατί έρχονται στο μυαλό μου πολλές όμορφες εικόνες και αναμνήσεις από το χωρίο, τότε που σαν παιδί κι εγώ έτρεχα στα σοκάκια και στα μονοπάτια του στα πλαίσια του παιχνιδιού. Είσαι στο Δ.Σ. των drama runners έναν σύλλογο δρομέων που αγαπώ κι εγώ πολύ, πες μου τα όνειρα και τους στόχους που έχεις για αυτόν; 

Οι Drama Runners είναι ένας σύλλογος δρομέων που συστάθηκε περίπου 2 χρόνια πριν. Από τις πρώτες ακόμα συγκεντρώσεις δήλωνα με την παρουσία μου το παρόν και προσπαθούσα να τον ενισχύσω με τις ιδέες και τις γνώσεις μου. Από τις πρόσφατες εκλογές (08/04/2017) που εκλέχθηκα ως γραμματέας στο Δ.Σ. ονειρεύομαι έναν σύλλογο ενωμένο, συγκροτημένο και με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό μελών. Στα νέα μέλη πρέπει να παρέχεται το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της στήριξης από τη μεριά του συλλόγου. Είμαστε ένας δημιουργικός σύλλογος, με μεράκι για δουλειά, καινοτόμες ιδέες και πολλή πολλή αγάπη για το τρέξιμο.

Τα καλά και τα άσχημα των σημερινών δρομέων που έχεις παρατηρήσει; 

Από την εμπειρία μου στον πρωταθλητισμό, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το τρέξιμο είναι υγεία και απόλαυση. Εμείς οι δρομείς έχουμε περισσότερα κοινά που μας ενώνουν παρά διαφορές και κόντρες να λύσουμε. Δεν έχει σημασία αν τρέχουμε στην άσφαλτο ή στο χώμα, στα βουνά ή σε ένα γήπεδο, αυτό που μας ενώνει όλους είναι η αγάπη μας για το τρέξιμο, η αγάπη μας τη για ζωή.
Διαπιστώνω με χαρά, ότι το δρομικό κοινό αποτελείται από άτομα μικρών ηλικιών αλλά και μεγάλων, κι αυτό το γεγονός είναι πολύ ελπιδοφόρο για το δρομικό κίνημα.


Οι συμβουλές σου στους νέους δρομείς και κάποιο προπονητικό μυστικό σου;

Θα συμβούλευα τους νέους δρομείς να ενημερώνονται ώστε να αθλούνται σωστά και να αποφεύγουν τον υπερβάλλοντα ζήλο για να μην έχουν επιπόλαιους τραυματισμούς, που μπορεί να οδηγήσουν σε απογοήτευση και εγκατάλειψη της αθλητικής τους δραστηριότητας.
Το δικό μου μυστικό είναι ο σωστός προγραμματισμός που αφορά την προπόνηση μου.

   
 Σε ποιους αγώνες ονειρεύεσαι να τρέξεις; 

Θα ήθελα να τρέξω σίγουρα την κλασική μαραθώνια διαδρομή, να συμμετάσχω στον αγώνα του Ολύμπου, επίσης να ασχοληθώ με τους ultra αγώνες και φυσικά, αν στην ζωή μου μού δινόταν η ευκαιρία, θα ήθελα να πάρω μέρος στον αγώνα που γίνεται στο Σινικό Τείχος.


Ποια τα όνειρα σου για το δρομικό σου μέλλον και ποιά για την οικογένεια σου;
Αυτό που θα ήθελα να καταφέρω όσον αφορά στην δρομική μου πορεία, είναι το να μπορούσα να  « γηράσκω αεί τρεχάμενος», αλλάζοντας "το γηράσκω αεί διδασκόμενος" . Για την οικογένεια μου θα ήθελα να είμαστε υγιείς και να μπορούμε να χαιρόμαστε ακόμα και τις μικρές οικογενειακές μας στιγμές. 

Χρήστο σε ευχαριστώ για την love and run story σου, εύχομαι σε σένα και στην οικογένεια σου να έχετε υγεία, ευτυχία και να απολαύσεις  πολλούς αγώνες με τους φίλους σου, τους DRAMA RUNNERS!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου